200 kilometer skaten voor dementie

De Iraanse Golnaz Atefi werkt als onderzoeker bij Alzheimer Centrum Limburg van het Maastricht UMC+ en heeft zich de komende dagen een bijzondere uitdaging gesteld. Ze gaat 200 kilometer skaten om geld in te zamelen voor dementie. Atefi werd vroeger zelf geconfronteerd met dementie bij haar grootvader. In haar kinderjaren speelden haar grootouders een belangrijke rol in haar leven. Van hen kreeg ze haar eerste paar skates. Er ontstond een hobby uit die ze nog steeds graag beoefent.

Eenzaam thuis
Tijdens de piek van de corona epidemie dacht Atefi veel na over mensen met dementie die alleen thuis zitten. Om hen een hart onder de riem te steken kreeg ze het idee om geld op te halen voor het adoptieproject van het Limburgse Alzheimercentrum. Dit project brengt kinderen in contact met ouderen met dementie. Zo kunnen kinderen leren over de ziekte en wat die doet met mensen. Ouderen met dementie komen op hun beurt in contact met jeugd wat hen uit hun isolement haalt.

Ambassadeur
Het is ook betekenisvol voor mezelf. Het voelt een beetje alsof ik dit met terugwerkende kracht voor mijn eigen grootouders doe. Ik wil graag de ambassadeur zijn voor als die kleinkinderen die opa’s of oma’s hebben met dementie. Daarom heb ik ook veel zin in deze uitdaging. Het wordt zwaar maar wel leuk en voor een belangrijk doel.

Skatemarathon
Atefi vertrok dinsdagmiddag 8 september vanuit Maastricht voor haar uitdaging. In vijf dagen wil ze het Duitse Witten bereiken. Daar volgt ze een zomercursus over Alzheimer. Onderweg wordt ze gesteund door collega’s die af en toe zorgen voor een natje en een droogje. Maar het skaten zal ze toch zelf moeten doen. 13 september moet de missie zijn volbracht, ruim een week voor Wereld Alzheimer Dag op 21 september. Met haar ‘Rolling for dementia’-project hoopt ze flink wat geld op te brengen. Atefi: "Alle steun is meer dan welkom.”

Steuntje in de rug
Zou je Golnaz een steuntje in de rug willen geven? En hiermee direct het Adoptieproject supporten? Een donatie overmaken kan via de actiesite: www.alzheimeronderzoekfonds.nl of via het rekeningnummer van Alzheimer onderzoekfonds Limburg, NL72 INGB 00050 73958. Hartelijk dank alvast.

Klik hier voor het interview met Golnaz en L1. 

Sluit de enquête