18 januari 2018

Dementievriendelijk Roermond wint Vorsorgepreis 2018

Afgelopen zondag werd de 'Healthty Living Prize for Europe 2018' uitgereikt aan de gemeente Roermond en Alzheimer Centrum Limburg van Maastricht UMC+. Het van oorsprong Oostenrijkse initiatief beloont projecten op het gebied van gezondheidsbevordering. Alzheimer Centrum Limburg en Roermond kregen de 1e prijs voor het project 'Dementie vriendelijk Roermond', waarbij Alzheimer Centrum Limburg de gemeente ondersteund in de uitvoering. 

Van theorie naar praktijk

De reden voor het winnen van de prijs zit volgens de jury in de brede aanpak van Dementievriendelijk Roermond en de vertaling van de theorie vanuit Alzheimer Centrum Limburg naar de praktijk in de Roermonds samenleving. Een andere reden is dat er met heel veel verschillende partijen wordt samengewerkt om het doel te realiseren. De prijs werd zondag 14 januari uitgereikt in Grafenegg (Oostenrijk). Het betreft een bedrag van € 5.000.

EU prijs is mooie erkenning

Wethouder Marianne Smitsmans is ontzettend trots. “Het is geweldig dat wij deze EU prijs winnen. Het is een mooie erkenning voor alle organisaties, vrijwilligers en mantelzorgers die samen Dementievriendelijk Roermond vormgeven. Deze prijs is een extra stimulans om verder te gaan op de ingeslagen weg. Wie had dit drie jaar geleden gedacht toen ik bij het evenement Zumba Gold inging op de uitnodiging van Lizzy Boots  om eens samen te praten over hoe we een dementievriendelijke samenleving kunnen maken. Onlangs heeft zij met de cursus ‘Partner in Balans’  de Medische Inspiratorprijs 2017 gewonnen. Verder werken we ook nauw samen met de twee andere genomineerden voor de Vorsorgepreis, namelijk het project Mijn Breincoach en het project EU Prevent. Dit zijn ook mooie en goede projecten die hadden mogen winnen omdat zij ook bijdragen aan een dementievriendelijke samenleving. Maar we zijn natuurlijk wel heel erg blij dat wij gewonnen hebben.”