21 juni 2017

€ 16.000 voor Mijn Breincoach: preventie van dementie in Limburg

Golfbaan de Herkenbosche was donderdag 15 juni gastheer van de 2e editie van het Onvergetelijke Midzomer Golftoernooi. De opbrengst van deze golfwedstrijd komt volledig ten goede aan Alzheimeronderzoekfonds Limburg. De organisatoren Chantalle Grouwels, Jacqueline Winter, Anne-Marie Leufkens hebben een onvergetelijke dag voor 110 deelnemers georganiseerd. 

Het doel van dit golftoernooi is geld voor het onderzoeksproject Mijn Breincoach. De afgelopen drie jaar heeft Alzheimer Centrum Limburg van Maastricht UMC+ een test ontwikkeld, waarmee je je eigen actuele hersengezondheid op een wetenschappelijk manier kunt meten. Om deze test makkelijk, simpel en vooral praktisch te gebruiken, gaat Alzheimer Centrum Limburg een app ontwikkelen, ‘Mijn Breincoach’. Na het downloaden van de app op je telefoon of iPad kun je meteen aan de slag. De test laat zien waar en op welke manier je je leefstijl kunt verbeteren om het eigen risico op dementie te verminderen. Je krijgt inzicht in je persoonlijk gezondheidsprofiel en krijgt ook een aantal leefstijladviezen. Je wordt ondersteund hierbij door een persoonlijke, interactieve, mobiele e-coach ‘Mijn breincoach’ die je helpt bij de uitvoering van je persoonlijke preventief actieplan. Hierin zijn o.a. tips opgenomen over voeding, beweging of sociale activiteiten.

Chantalle Grouwels: “Het is ontzettend belangrijk om in beweging te blijven. Ook als je ouder wordt. De golfbaan is daar een perfecte plek voor. De fysieke inspanning tijdens het golfspel, het genieten van de natuur en de sociale contacten. Dit totaalpakket blijft het systeem van lichaam en geest prikkelen.”

Dementie is een groeiend gezondheidsprobleem in onze samenleving. Voorlopig is geen genezing mogelijk, maar wel is duidelijk dat preventie heel zinvol kan zijn. Diverse risicofactoren voor dementie, zoals hart- en vaatziekten, stemmingsklachten, sociale activiteiten en bepaalde voeding, zijn te beïnvloeden en te behandelen. Het beste resultaat bereik je, wanneer je op relatief jonge leeftijd ermee begint, vanaf 40 jaar en ouder. De verwachting is dat hiermee 30% van het aantal gevallen met dementie kan worden voorkomen.