Iraans Golnaz Atefi houdt skatemarathon vanuit Maastricht voor haar opa die overleed aan dementie

De 30-jarige Iraanse Golnaz Atefi gaat in september 200 kilometer skaten om geld op te halen voor het Adoptieproject van Alzheimer Centrum Limburg. Maar ze rijdt ook voor haar opa, die overleed aan dementie. Als klein meisje kreeg Golnaz Atefi al te maken dementie. „Mijn opa was dement en dat vond ik stiekem eigenlijk heel leuk”, lacht ze. „Hij bood me meerdere malen per dag snoepjes aan, omdat hij steeds vergat dat hij ze me al gegeven had.” Toch vergaat het lachen haar snel. Hoe ouder Atefi wordt, hoe slechter het met opa gaat. „De ziekte begon me te fascineren. Ik wilde weten wat erin zijn hoofd omging en hoe de ziekte precies in elkaar zat”, zegt ze ineens heel serieus.

Studie

Als haar opa overlijdt, is Atefi 15 jaar. Ze ziet het verdriet van haar oma, haar familie en weet wat haar te doen staat. Na haar middelbare school volgt ze een studie in het Italiaanse Padova, loopt stage aan het King’s College in Londen en rond haar studie Neurologie succesvol af. Inmiddels werkt ze als onderzoeker bij Alzheimer Centrum Limburg van het Maastricht UMC+.„Toen de corona pandemie uitbrak zat ik veel thuis”, vervolgt Golnaz haar verhaal. „Ik dacht aan de goede oude tijd thuis in Iran en met name aan mijn opa en oma. Ik miste ze heel erg.” Ze kijkt filmpjes en foto’s van vroeger en ziet zichzelf skaten. „Mijn grootouders hebben ooit mijn eerste rolschaatsen gekocht. Ik was toen intens gelukkig”, herinnert ze zich nog goed.

Marathon

„Zo is het idee ontstaan om een skatemarathon te houden. Ik ben geworden wie ik nu ben door al die herinneringen, maar ook door de ziekte. Met mijn actie wil ik alle kleinkinderen, die hun liefde willen tonen aan hun grootouders en die op de een of andere manier te maken hebben met dementie, een hart onder de riem steken”, vertelt ze terwijl ze een traantje wegpinkt. Ze vertrekt 8 september vanuit Maastricht naar het Duitse Witten waar ze 13 september zal arriveren. „Ik ga er een zomerschool volgen over Alzheimer, dus ik moet er op tijd aankomen”, knipoogt ze. Haar tocht vindt niet geheel toevallig plaats in aanloop naar Wereld Alzheimer Dag (21 september) die het toepasselijke thema ‘Jong en Oud’ heeft meegekregen.

Doneren

De Iraanse haalt ook geld op met haar tocht. „Dat geld gaat naar het ‘Adoptieproject’, waarbij kinderen van groep 7 en 8 van de basisschool regelmatig op bezoek gaan bij mensen met dementie en samen leuke dingen doen. Zo willen we een brug slaan. Daarnaast wil ik ook het stigma rond dementie doorbreken.”Wilt u Golnaz Atefi steunen? Ga dan naar naar www.actiealzheimeronderzoekfonds.nl

Sluit de enquête