Samen vooruit met dementie: het verhaal van Frans

Iedere week draait Frans nog de was voor zijn vrouw Jolien. Door Alzheimer werd Jolien vijf jaar geleden opgenomen in een verzorgingscentrum. "Ik kon niet meer", vertelt man en mantelzorger Frans. "Een gedwongen opname is het ergste wat je kunt meemaken als partner."

Juist daarom pleit Frans Lemmers voor hulp aan mantelzorgers, ook na de opname van de partner. "Nu is er eigenlijk niets meer. Ik merk dat heel veel mensen van wie de partner in een verzorgingshuis gaat wonen, behoefte hebben aan begeleiding. En die is er eigenlijk niet meer."

Ondersteuning voor mantelzorgers
Lizzy Boots is onderzoeker aan het MUMC+, en ontwikkelde het programma Partner in Balans om mantelzorgers te ondersteunen. "Mensen vragen vaak hoe het gaat met de patiënt, met de persoon die lijdt aan dementie. Maar de mantelzorger wordt vaak vergeten. Het is juist belangrijk om de mantelzorger overeind te houden, dan kan iemand met dementie ook thuis blijven wonen."

Onbewust over je grenzen
Frans Lemmers herkent als ervaringsdeskundige in Roermond de grootste valkuilen voor mantelzorgers. "Iedereen zegt 'let op je grenzen', dat besef leeft bij alle partijen. Maar ik ben ervan overtuigd dat je het uiteindelijk niet kunt voorkomen. Je kunt het misschien zo lang mogelijk uitstellen. Maar ik ben ook over mijn grenzen gegaan. Ik heb heel veel steun gehad aan de mensen om ons heen, doordat we ook iedereen hebben geïnformeerd. Maar mantelzorgers zijn onbewust geneigd om telkens weer grenzen te verleggen. En steeds meer van zichzelf te eisen om door te kunnen gaan."

Klankbord voor mantelzorgers
Lizzy Boots herkent de aarzeling van mantelzorgers om hulp te zoeken. "Vaak wil je er andere mensen niet mee lastig vallen, de kinderen hebben hun eigen leven. Maar alle gevoelens en emoties moet je delen, vooral omdat je voor alle problemen een oplossing moet zoeken. Met ons programma krijgen mantelzorgers een klankbord, kan iemand met je meedenken. Nu is dit weer gebeurd, hoe ga ik daar mee om? Wat doe ik met mijn werk? Die thema's komen terug in ons plan. En we hopen dat Partner in Balans meereist met de mantelzorger. Nu is het vooral gericht op de beginfase van dementie. Maar Frans vertelt dat er na de opname geen mensen meer zijn om je te ondersteunen. Daar zouden we graag nieuwe programma's voor ontwikkelen."

Klik hier voor het verhaal van Frans Lemmers

Meer afleveringen van Samen Vooruit met Dementie

Sluit de enquête