Samen vooruit met dementie: het verhaal van Iele

Zo klein, zo gevoelig, zo 'sjoeën'. Iele heeft nieuwe waardering gevonden voor Toon Hermans, de levenskunstenaar uit haar geboortestad Sittard. Juist de gedichten kregen een diepere betekenis nadat ze de diagnose Alzheimer kreeg.

Gevoelig maar ook kwetsbaar
Haar man Daan krijgt tranen in de ogen als Iele een gedicht van Toon voorleest. "Iele is heel gevoelig, dat vind ik prachtig om te zien. Het is haar kracht, maar het maakt haar ook wel kwetsbaar. Ze is soms overgevoelig, dat lokt ook een overreactie uit. Dat is voor mij ook soms moeilijk. Dingen die ik vroeger makkelijk kon zeggen, trekt ze zich nu heel erg aan. Dan voelt ze zich gekwetst, wil ze niet als een kind behandeld worden. "

Iele herkent de woorden van Daan. "Het maakt me ook kwetsbaar. Dat klopt. Maar ik kan nog genieten van heel veel dingen. Dat durf ik ook aan te grijpen, dat vind ik prachtig. Rare vrouw, he?"

Bescherming tegen Alzheimer
Willemijn Jansen is neuropsycholoog bij Alzheimer Centrum Limburg, en kreeg vorig jaar een beurs om onderzoek te doen naar de bescherming tegen Alzheimer. "Uit onderzoek is gebleken dat sommige mensen wel Alzheimer hersenschade hebben, die daar geen klachten van hebben. Die hebben geen symptomen van dementie. Met mijn onderzoek richt ik me erop wat de mogelijke oorzaak is van die bescherming. We gaan eiwitten bekijken in hersenvocht, dat analyseren we. En we gaan kijken welke eiwitten kenmerkend zijn voor die bescherming."

Afleiding en steun
Iele brengt veel tijd door in haar prachtige tuin in Ulestraten. "Dat geeft afleiding. En soms huil ik inderdaad even uit, dan ben ik het kwijt. Dat is menselijk, he". Iele heeft veel steun aan haar man Daan. "Daar ben ik ontzettend blij mee. Als je dat niet hebt, en je staat er als Alzheimerpatiënt alleen voor, dan ben je in de aap gelogeerd."

Bekijk hier het verhaal van Iele en Daan Schatteman

Sluit de enquête