Samen vooruit met dementie: het verhaal van Wiel

Iedere week wandelt Wiel met Pierre. Tachtig jaar is Wiel nu, de voormalig mijnwerker uit de Staatsmijn Hendrik, bosarbeider in de Meinweg. Nadat hij kanker overwon, vindt hij nu zijn weg met dementie.

Pierre en Wiel vonden elkaar via Wel.kom in Roermond. "En het klikte eigenlijk meteen", vertelt Wiel in de bossen van Boekoel. "We houden allebei van rust. En van de natuur". Wiel loopt sinds kort met een rollator. "Ik ga door mijn benen heen. Maar op deze manier kan ik twee uur wandelen".

Heel belangrijk, zo zeggen Kay Deckers en Jean Muris van Alzheimer Centrum Limburg. "Als huisartsen vinden we steeds vaker een vasculaire vorm van dementie, die te maken heeft met de bloedvaten. Daar ligt vaak een relatie met leefstijl. Daarom willen we mensen bewust maken van dat proces, van de manier waarop ze zelf invloed hebben op dementie."

De wandeling eindigt vandaag in Herberg De Bos in Swalmen. Daar vertelt Wiel over de moeilijke periode die hij met zijn vrouw Carla beleefde. Ook zij leeft met beperkingen, maar na 59 jaar huwelijk houden ze elkaar overeind. Met 4,5 uur thuishulp van de gemeente is het behelpen, daarom kijken ze nu naar een alternatieve woning. En Wiel vertelt over zijn negen kleinkinderen. "Soms stokt het bij mij", zo legt Wiel uit. Dan is hij even de draad kwijt, en zoekt hij naar het vervolg. Maar met het geduld van Pierre komen ze altijd.

Klik hier voor het verhaal van Wiel.

Meer afleveringen van Samen Vooruit met Dementie

 

Sluit de enquête