Samen vooruit met dementie: het verhaal van Willy Dullens en project Football Memories

"Samen nog eens praten over hoe het vroeger ging in het voetbal". Willy Dullens komt graag naar de bijeenkomsten van Football Memories in het stadion van Fortuna Sittard. De voormalig international van Sittardia duikt zo'n middag in het verleden. "Van toen weet ik nog alles. Wat ik zelf heb meegemaakt, weet ik nog allemaal."

Idee uit Schotland
Wil Helwig is een van de initiatiefnemers van het Sittardse project. "Oorspronkelijk komt het idee uit Schotland, bij Aberdeen en Hibernians. In Nederland heeft WIllem II het opgepakt, en PSV gaat er ook mee starten. Wij willen graag iets betekenen voor ouderen in de regio, en daarom hebben we dit direct opgepakt. Alleen al in de Westelijke Mijnstreek zijn er 3000 mensen die kampen met dementie. De helft woont nog thuis, die worden verzorgd door mantelzorgers. De andere helft woont in verzorgingstehuizen, daar hebben we contacten mee. Die mensen komen naar onze bijeenkomsten."

Een andere, zinvolle invulling van de dag
Marjolein de Vugt, hoogleraar dementie, wijst op het belang voor ouderen om actief te blijven. Dat is belangrijk om dementie te voorkomen, maar voor mensen met Alzheimer kan het er ook voor zorgen dat de ziekte zich minder snel ontwikkelt. "Ondanks je beperkingen, moet je zoeken naar een andere invulling van je dag, om die hersenen toch te blijven stimuleren. En ook een prettig en zinvol gevoel te hebben over je dag. Want ook dat is belangrijk voor je welzijn bij dementie."

Herinneringen ophalen
Willy Dullens haalt tijdens Football Memories graag herinneringen op aan zijn beste jaren bij Sittardia. Toen bij met de club promoveerde naar de eredivisie, en in 1966 met Cruyff in het Nederlands elftal speelde. Vier interlands speelde Dullens, en als kleine dribbelaar liet Dullens een stevige indruk achter op Johan Cruyff. "Als je de fysiek hebt die Dullens heeft, dan moet je zuiver teren op inzicht, techniek en een enorme handelingssnelheid. Die dingen had hij, daarom was Dullens ook zo goed", vertelde Cruyff in 1999.

Afleiding
Voor Dullens zijn het heerlijke middagen, die even afleiden van de geheugenproblemen waar hij zelf soms mee kampt. "Ik voel me heel goed, maar ik weet wel dat ik iets meer aan het vergeten ben. Ik mag geen auto meer rijden sinds kort, dat vind ik heel erg. Ik kan niet meer snel ergens naar toe. Waarom dat niet meer kan? Ik heb symptomen... ik kan het niet zeggen nu", zo zegt een geëmotioneerde Dullens.

Voetbalanekdotes
Tijdens de bijeenkomsten met voetballiefhebbers zijn de anekdotes van Dullens het hoogtepunt van Football Memories. "Cruyff vertelde me tijdens een van de interlands dat ik niet recht op de keeper af moest dribbelen als ik alleen naar de goal ging. De week daarna ging ik alleen op het doel af tegen Feyenoord en ik dacht er meteen aan, richting de paal soleren. Zo kwam ik schuin voor de keeper en ik scoorde. Leverde me direct een compliment op van Cruyff."

'Ik weet alles nog van die tijd. Alles'
Eenzelfde dankbaar verhaal heeft Dullens over trainer Barry Hughes, die zijn loopbaan begon bij AZ in Alkmaar. "Tegen AZ zei ik: geef me de bal maar, ik kom iedereen wel langs. Ik ging aan de dribbel, iedereen voorbij, keeper voorbij, de doelman trekt me omver, penalty. Jan Wolfs schiet de strafschop vijf meter naast de goal. Ik zei tegen Frans "geen probleem", ik voelde me zo goed die dag. We wonnen met 5-2 en na de wedstrijd kwam Barry Hughes het kleedlokaal binnen. "Where's Willy", riep hij, 'where's Willy?". Ik zat in een hoek, dus de trainer moest me aanwijzen. "Zo goed speelde hier nog nooit iemand", zei Barry in het Engels. Dat zijn dingen die gebeurd zijn. Ik weet alles nog van die tijd. Alles."

Klik hier voor het verhaal van Willy Dullens

Meer afleveringen van Samen Vooruit met Dementie

Sluit de enquête